Nasz Gold Trading adalah syarikat persendirian berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dengan Nombor Pendaftaran : IP0358780-T. Pemilik syarikat merupakan Agen Berdaftar di bawah Syarikat Goldcrest Pavilion Sdn Bhd. Kod Agen adalah AD2848.

Modul Perniagaan adalah menjual dan membeli barang kemas, jongkong dan koin emas dan perak.

Tuesday, August 27, 2013

JUALAN RANTAI TANGAN MELUR DAN PASIR 916

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Saya nak buat jualan rantai tangan design Melur dan rantai tangan design pasir yang padat.

Saya nak jual rantai tangan design Melur dan design Pasir dengan harga :

RM158 SEGRAM *HARGA BERUBAH SETIAP HARI 
+ RM6 (POS LAJU) + TIADA KOS UPAH TUKANG


READY STOCK

RANTAI TANGAN MELUR 916 4.55G

RANTAI TANGAN MELUR (2) 916 4.55 GRAM

RANTAI TANGAN MELUR 916 4.67 GRAM

RANTAI TANGAN MELUR 916 4.84 GRAM


RANTAI TANGAN MELUR 916 4.92 GRAM

RANTAI TANGAN MELUR 916 4.94 GRAM *SOLD TO CIK SITI

 RANTAI TANGAN MELUR 916 5.06 GRAM  *SOLD TO CIK MAHFUZAH

RANTAI TANGAN PASIR 916 4.65 GRAM

RANTAI TANGAN PASIR 916 5.00 GRAM*SOLD TO PUAN HAFIZA

RANTAI TANGAN PASIR 916 5.03 GRAM

RANTAI TANGAN PASIR 916 5.08 GRAM



Korang berminat? Call @ SMS ke 011-15665542 (NASER) untuk tempahan.

Cepat sebelum terlambat.

Wassalam.

-MOHD NASER-

Friday, August 3, 2012

MAYBANK SILVER INVESTMENT ACCOUNT (MSIA)


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan semua.

Saya doakan semua berada di dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. Kali ini saya nak kongsikan satu bentuk pelaburan baru dan tiada lagi di Malaysia. Pelaburan baru ini adalah pelaburan jual beli silver di dalam buku akaun. Memang agak pelik tapi Maybank telah melancarkan produk pelaburan yang dinamakan Maybank Silver Investment Account (MSIA). Produk ini adalah lebih kurang sama dengan Maybank Gold Investment Account (MGIA) tapi ia berteraskan PERAK (SILVER). Korang boleh klik link SINI untuk mengetahui mengenai Maybank Gold Investment Account (MGIA).


Gambar di atas adalah rupa buku akaun Maybank Silver Investment Account (MSIA). Pelaburan silver melalui buku akaun baru dilancarkan pada 9hb Julai 2012 (rasanyalah) oleh pihak Maybank.

Kelebihan produk ini:

1. Cara yang baik untuk meningkatkan tahap kepelbagaian portfolio.

2. Lebih selamat terhadap inflasi ekonomi.

3. Ianya mudah untuk menguruskan pelaburan anda. Beli atau jual perak dalam akaun anda melalui buku pelaburan di mana-mana cawangan Maybank di Malaysia.

4. Mulakan pelaburan yang mampu anda miliki dengan segera.

Kelayakan :

1. Individu berumur 18 tahun dan ke atas.

2. Akaun Bersama - maksimum 4 orang.

3. Pembelian minimum pertama : 20 gram.

4. Pembelian/penjualan minimum seterusnya : 10 gram dalam gandaan 1 gram.

5. Baki minimum akaun : 5 gram.

Yuran dan Caj:

1. Duti setem untuk dokumen Perjanjian : RM10

2. Penggantian buku pelaburan (hilang/rosak) : RM15
(Termasuk duti setem untuk Surat Perlindungan)

Penafian:

Pulangan Akaun Pelaburan Perak Maybank adalah tertakhluk kepada turun naik harga perak. Pelanggan adalah dinasihatkan untuk membaca dan memahami produk ini sebelum membuat sebarang pelaburan. Akaun Perak Perak Maybank tidak layak dilindungi oleh Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM).

Maklumat di atas saya salin dari Brochure yang saya dapat dari Maybank. Bagi korang yang tak mampu untuk melabur dalam Akaun Pelaburan Emas Maybank yang memerlukan modal yang tinggi, korang boleh mulakan dengan melabur dalam Akaun Pelaburan Perak Maybank yang saya yakin korang memang mampu.

Saya beri satu contoh simple :


Di atas adalah Harga Jual (Selling) dan Harga Beli (Buying) Akaun Pelaburan Perak bagi 2hb Ogos 2012.

Harga Jual (Selling) adalah harga bank jual perak kepada korang. 

Harga Beli (Buying) adalah harga bank beli perak dari korang.

Untuk mula buka Akaun Pelaburan Perak, korang kena bayar :

RM10 bagi Duti Setem untuk dokumen Perjanjian.

20 gram x RM2.89 = RM57.80 (Pembelian Minimun Pertama selepas buka Buku Akaun)


Oleh itu, jumlah yang perlu korang bayar untuk mula-mula buka Buku Akaun Pelaburan Perak adalah :

RM10 + RM57.80 = RM67.80 (Bagi Harga Jual pada 2hb Ogos 2012. Harga Jual dan Harga Beli sentiasa berubah setiap hari bergantung kepada pergerakan spot pergerakan perak)


Kemudian, korang nak tambah pelaburan perak korang, korang cuma perlu ke Maybank terdekat korang dan DEPOSIT MINIMUM 10 GRAM DALAM GANDAAN 1 GRAM.

DEPOSIT MINIMUM 10 GRAM DALAM GANDAAN 1 GRAM bermaksud korang boleh depositkan paling kurang 10 gram dan kalau nak deposit lebih 10 gram, korang boleh tambah dalam gandaan 1 gram. Contohnya, 11 gram, 15 gram, 17 gram, 19 gram, 23 gram dan seterusnya. Tapi, yang paling penting, kena lebih 10 gram.

Spread (Perbezaan) harga Jual (Sell) dan Harga Beli (Buying) pun taklah begitu besar bagi saya iaitu :


RM2.89 - RM2.63 = RM0.26.


Spread baru RM0.26 saja. Korang kena faham, pelaburan sebegini bukan boleh buat dalam jangka masa pendek, pelaburan sebegini perlu dibuat dalam jangka masa sederhana dan panjang. Oleh itu, saya lebih menggalakkan korang yang berniat untuk menyimpan dalam jangka masa sederhana dan panjang untuk menyertai pelaburan sebegini. Jika tidak, korang akan mengalami kerugian disebabkan naik turun harga perak.

Perlu difahami, harga perak boleh turun dan naik mendadak. Tapi, secara keseluruhannya, harga perak sama seperti harga emas, memang sentiasa menaik. Oleh itu, sebelum nak melibatkan diri dalam apa-apa pelaburan, silalah buat kajian dan fahami pelaburan tersebut betul-betul.

Apa yang saya kongsikan di sini adalah untuk membantu dan menyedarkan korang tentang kepentingan logam berharga ini. Saya yakin di masa akan datang, bank-bank lain juga akan mengambil langkah seperti yang dilakukan Maybank sekarang.

Wassalam.

-MOHD NASER-

Thursday, March 22, 2012

HARGA EMAS JATUH? APA NAK BUAT?

Harga emas turun lebih kurang 10% dalam masa 2, 3 hari ni. 1 Dinar sekarang sekitar RM760. Harga tertinggi pernah cecah sebelum ni ialah RM833. Bagi orang yang belum faham pasal emas, dia jadi panik, tapi bagi orang yang tahu perangai emas, dia mesti tersenyum lebar... Inilah waktu dia bershopping sakan tambahkan lagi simpanan emas, dan inilah peluang memaksimumkan keuntungan dengan teknik pajak di Ar-Rahnu!

Bagi orang yang tahu, bila harga emas jatuh 10%, dia berpeluang dapat keuntungan 10% dengan mudah!

Harga Jatuh, Untung atau Rugi?

Ok, bila harga jatuh, kita untung atau rugi? Bagi sahabat yang simpan 100 gram emas, cuba cek balik, emas yang kalian simpan tu berkurangan berapa gram masa harga emas jatuh? Jawapanya, tak berkurangan walaupun 1 gram. So, anda rugi ker bila harga emas jatuh? Pastinya tak... Macam tu juga bagi sesiapa invest dalam hartanah. Kalau nilai hartanah jatuh, kita bukan betul-betul rugi. Rugi cuma atas kertas, tapi realitinya kita masih untung!

Ok, kalau sahabat invest dalam saham contohnya, bila harga saham jatuh, apa yang anda ada? Nilai saham susut dan unit-unit saham yang anda ada tak memberi apa-apa makna sebab ianya cuma 'janji' kekayaan yang ada atas kertas. Ia tak real macam 'real property' lain - rumah, tanah, emas, perak dsb, betul tak?

So, bagi sesiapa yang simpan 'real property', dia tak perlu risau walaupun harganya jatuh mendadak. Ianya cuma 'assumption' yang anda telahpun rugi, tapi pada hakikatnya, anda tak rugi pun.

Kalau Untuk Long-term, Kita 'Confirm' Untung

Satu lagi yang kita kena ingat, bagi sesiapa yang simpan untuk long-term (minimum setahun), dia tak risau harga emas jatuh, bahkan dia lagi happy tengok kejatuhan harga emas. Masa saya pertama kali beli emas (2 Oktober 2011), harga 1 Dinar cuma RM616. Bulan Ogos 2011, harga 1 Dinar naik hingga RM833. Lepas dikatakan harga emas jatuh merudum, 1 Dinar harganya RM750! So, berapa banyak saya rugi?

Moral of the story, kalau nak beli emas, pastikan guna duit yang agak-agak tak pakai dalam masa setahun. Jangan sekali-kali gunakan duit yang nak pakai 3, 4 bulan akan datang melainkan diwaktu harga emas tengah rendah macam sekarang ni.

Harga Jatuh, Apa Nak Buat?

Bila harga jatuh, strategi yang boleh kita buat ialah:

Strategi #1: Beli lagi emas pada harga rendah kalau masih ada extra cash yang tak pakai dalam masa 3 - 6 bulan akan datang. Harga rendah macam ni tak akan lama. Paling lama  pun 3 - 6 bulan lagi dia akan naik balik kepada harga tertinggi.

Strategi #2: Pajak emas sedia ada di Ar-Rahnu dan beli lagi emas dengan duit pajak. Untuk strategi yang lebih selamat, sparekan sebahagian duit hasil pajak tu untuk bayar upah simpan 6 bulan akan datang. In case harga emas tak naik balik dalam masa 6 bulan, guna duit tu untuk bayar upah simpan dan sambung lagi pajakkan sampai harga emas naik balik ke puncak tertinggi sebelum ni.
Strategi ini boleh digunakan sebab walaupun harga emas jatuh, harga emas di Ar-Rahnu (dan kedai emas) akan kekal tinggi. So, kita boleh pajak dengan harga mahal, dapat duit cash yang banyak, dan tambah lagi simpanan emas dengan banyak.

Saya yakin teknik ni boleh dilakukan atas keyakinan harga emas akan pergi jauh lagi dalam jangka panjang. Sebabnya, ada faktor besar yang masih belum settle dan belum nampak jalan keluarnya dalam masa terdekat iaitu krisis hutang US dan Eropah, krisis dagangan, penyusutan nilai dolar, perang matawang dsb. Bahkan, Mike Meloney, penulis buku "Guide To Investing in Gold & Silver" menjangkakan semua petanda yang ada hari ini menunjukkan bakal berlakunya keruntuhan sistem matawang yang menyebabkan duit kertas sama tarafnya dengan tisu tandas!

Wallahu a'lam.

Nota Penting:
Teknik ni hanya terbaik untuk sesiapa yang ada barang kemas pelaburan seperti i-series Public Gold sebab mulai Mei 2011, banyak Ar-Rahnu dah tak terima gold bar dan syiling emas. Antara yang masih terima ialah Ar-Rahn Kelantan. Tapi kosnya agak tinggi.
Kos pajak ialah 1.15% sebulan, atau 13.85% setahun. Ini berdasarkan upah simpan RM0.75 setiap nilai marhun RM100, dan margin of financing 65%. Kalau pajak emas RM10,000, dapat duit cash RM6,500.
Ar-Rahnu terbaik setakat ni ialah Ar-Rahnu Agrobank. Tempoh gadaian ialah 6 bulan + 3 bulan + 2 bulan. Kos pajakkan pun termurah.
Sepanjang tempoh pajak, kita tak perlu bayar apa-apa. Yang penting, bila nak habis tempoh, kita kena bayar duit pinjaman + upah simpan.
Kalau harga emas tak naik lepas tempoh 6 bulan, jangan tebus lagi. Tapi, sambung jer pajak sampai harga emas naik balik dan dapat untung. Kalau nak sambung pajak, tak payah bayar duit pinjaman. Just bayar upah simpan 6 bulan dan perbaharui surat pajak.
Untuk faham lebih lanjut tentang teknik manipulasi Ar-Rahnu, saya syorkan sahabat semua baca artikel Syukor Hashim bertajuk "Bagaimana Menjana Keuntungan Menggunakan Teknik Ar-Rahnu".